BG
EN
Romania Objects
Greece Objects
Romania Objects
Greece Objects

SPA ЕНЦИКЛОПЕДИЯ


SPA Енциклопедия:

В процес на подготовка на издание (книжно тяло)

Автори: Габриела Петрова, Мария Кръстева

За повече информация за книжното издание и заявки, свържете се с нас на:

Тел: 0878 133 239 – Илияна Захaриева


Ароматерапия енциклопедия Част I - Етерични масла  

Ароматерапия енциклопедия Част I - Етерични масла

В процес на подготовка на издание (книжно тяло)

Автор: Мария Кръстева

За повече информация за книжното издание и заявки, свържете се с нас на:

Тел: 0878 133 239 – Илияна Захариева


Виж PDF

Ароматерапия енциклопедия Част I - Етерични масла  

Ароматерапия енциклопедия Част II - Масажи


Виж PDF

e-mail на редакцията: eniramedia@gmail.com


Търси по буква


Кавитотерапия Кавитотерапията – лечение с морски въздух - е една от основните практики на таласотерапията. Морският въздух е наситен с най-много озон, кислород, множество полезни за дихателните пътища йони, съдържа един от най-важните микроелементи – йод. Най-елементарният метод кавитотерапия е разходката по крайбрежието. При метод (второ ниво) се използва изкуствено получен морски въздух, като при него се достига много по-висока концентрация на полезни вещества. Аерозолите представляват смес от морска вода с различни ароматни масла с отрицателна йонизация за стимулиране на дихателните пътища и тяхното освобождаване от токсини. Кавитотерапията е особено полезна за хора, страдащи от заболявания на дихателните органи.
 
Калипер (тест) Уред за изследване на кожата, изчисляващ процента на мазнини в тялото.
 
Кални вани Калните вани са цялостни и локални. Цялостните кални вани въздействат едновременно върху различни части на тялото. При този вид вани цялото тяло на пациента се покрива с кал с изключение на шията и областта на сърцето. Локалните кални вани се назначават във вид на лумбални вани, като калта се намазва върху кръста и долните крайници, само на долните крайници или само на горните крайници. Калните вани разширяват малките кръвоносни съдове на кожата, учестява се пулсът и дишането, усилва се обмяната на веществата, ускорява се лечението на хроничните възпалителни процеси, засилва се образуването на костна тъкан при бавно зарастващи счупвания, повишава се температурата на тялото. Този вид вани възстановяват засегнати нерви и спомагат за разтварянето на солите, отлагащи се в ставите при определени заболявания.
 
Кални обвивания За калните обвивания се използва морска, торфна и минерална кал. Калта неутрализира токсините, разширява порите, извежда шлаките, стяга кожата, притежава антибактериално действие. От химическите вещества, постъпващи в кръвта, най-голямо значение имат микроелемените: - йод, бром, органичните киселини и биологично активните вещества. Затоплената до температура 38о С кал се нанася върху проблемните участъци на тялото, обвиват се със специален филм за запазване на температурата и предпазване от засъхване. Калните обвивания се използват в програмите за коригиране на теглото, лечение на целулит, подмладяваща грижа за кожата, постродилно възстановяване, намаляване на стреса и релаксация.
 
Калория (килокалория или kcal) Единица за енергията, която тялото поглъща чрез храната. Калоричността на определен вид хранителен продукт се определя чрез анализи и изследвания, за да се даде точна информация за kcal съдържащи се в него. Мерната единица се използва и когато се измерва изгореното количество енергия в процеса на отслабване и упражнения. Около 86 % от мазнината в човешкото тяло е на липидна основа. Натрупан 1 килограм телесно тегло има съответната енергийна стойност - 7800 kcal.
 
Колонотерапия Колонотерапията (хидроколонотерапия, мониторно промиване) е съвременен и подобрен вариант на клизмата, значително увеличаващ дълбочината на промиване и предоставя по-голям комфорт на процедурата. Тя пречиства дебелото черво с вода или водни разтвори с лекарствени вещества, премахва плаките, възстановява на нормалната му дейност и баланса на неговата микрофлора. Съвременните високотехнологични апарати подават необходимото налягане на течността и контролират обема й, а също така и отделянето на разтворената във водата шлака. Колонотерапията е широко използван метод за лечение на различни проблеми, свързани със здравето – обща слабост, наднормено тегло, нарушена обмяна на веществата и имунитета, заболявания на половата система, неприятен дъх и други.
 
Коремен масаж Дълбок масаж в коремната област, около чревния тракт и репродуктивните органи. Действа успокояващо при болезнена менструация, главоболия и проблеми с храносмилането.
 
Криодеструкция Криодеструкцията е метод на локално въздействие с течен азот, използван с лечебна цел. Прилага се при лечението на различни кожни заболявания, тежки форми на акне, премахване на брадавици, кератити, папиломи, мазоли. Преимуществото на този метод е отсъствието на кръвотечение (тъй като при замразяване се нарушава микроциркулацията) и необходимостта от анестезия (за сметка на обезболяващото действие на студа). След извършване на процедурата тъканта се възстановява напълно до 2-4 месеца.
 
Криотерапия Криотерапията е лечение чрез охлаждане. Криотерапията се дели на обща (провежда се в криокамера), частична (компреси, обтривания) и локална (чрез въздействие с течен азот). Към съвременната апаратна криотерапия се отнасят: криодеструкцията, криопилинга, криодермабразиото, криомасажа, аерокриотерапията. Студът оказва благотворното влияние върху активизирането на имунитета и устойчивостта към стреса, повишава работоспособността, прилага се при лечение на редица заболявания, трудно поддаващи се на традиционната медицина. Криотерапията се прилага за стимулиране дейността на сърцето и съдовете, рехабилитацията след травми на опорно-двигателния апарат, след оперативни интервенции, възпалителни, кожни заболявания.
 
Кристални пеещи купи Лечебните чакра-пеещи купи и медитационните кристални купи почти изцяло премахват стреса и напрежението, като го заместват с хармонична и медитативна обстановка. След този процес на пречистване може да започне лечението на ума и тялото. Смята се, че благотворният ефект на кристалните пеещи купи започва веднага след началото на процедурата. Състои се от спиритуално и чакра лечение, мигновено отпускане, енергийно балансиране и създаване на здравословна атмосфера. Лечебният кварцов кристал има физическо, емоционално и духовно въздействие. Медитативните техники придружаващи използването на кристалните пеещи купи резонират, създават и допринасят за хармония.
 
<< Начало < Предишна 1 2 Следваща > Край >>


Условия за ползване

Всички права запазени, регистрирана марка Spa-life.bg

Enira Media LTD

Сайтът е създаден от 2p web design studio