BG
EN
Romania Objects
Greece Objects
Romania Objects
Greece Objects

SPA ЕНЦИКЛОПЕДИЯ


SPA Енциклопедия:

В процес на подготовка на издание (книжно тяло)

Автори: Габриела Петрова, Мария Кръстева

За повече информация за книжното издание и заявки, свържете се с нас на:

Тел: 0878 133 239 – Илияна Захaриева


Ароматерапия енциклопедия Част I - Етерични масла  

Ароматерапия енциклопедия Част I - Етерични масла

В процес на подготовка на издание (книжно тяло)

Автор: Мария Кръстева

За повече информация за книжното издание и заявки, свържете се с нас на:

Тел: 0878 133 239 – Илияна Захариева


Виж PDF

Ароматерапия енциклопедия Част I - Етерични масла  

Ароматерапия енциклопедия Част II - Масажи


Виж PDF

e-mail на редакцията: eniramedia@gmail.com


Търси по буква


Абхиянга Масаж в зависимост от индивидуалната биоенергия – доши. Масажът се извършва от един масажист, а за усилване на ефекта – от двама. Този масаж отстранява застоя в марма-точките, които са свързани с мускулите, сухожилията, ставите. Масажът възстановява нарушеното вътрешно равновесие между дошите, подобрява циркулацията на енергията.
 
Аеромасаж (перлена вана) Аеромасажът се провежда в специална хидромасажна вана, на дъното на която са разположени отвори за изпускане на въздух. При температура близка до тази на тялото, между 34° C и 37° C, се извършва общ масаж на мускулите чрез движението на водата постигано от мехурчетата въздух, т. нар. перли, подавани от отверстията. Всяко едно от тях провокира периферно възбуждане на кожата. Перлените вани предизвикват разширение на съдовете, дренаж на отоците, засилено изхвърляне на токсините и шлаките. Те нормализират възбудимостта на нервната система.
 
Автозагар Автозагарът е най-безопасното средство за получаване на златист цвят на кожата. Процедурата протича няколко минути и позволява постигане на тен както за цялото тяло, така и за отделни части: лице, шия, деколте, ръце, крака. Цветът може да се подбере, а при желание след известно време е лесно да се премахне, изтърквайки го с твърда кърпа под душа. Средствата за автозагар не предизвикват образуване на меланин.
 
Акупунктура Акупунктурата е древна ориенталска лечебна техника, открита и развита преди повече от три хиляди години. Названието акупунктура (убождане с игла) произлиза от латинските думи acus – игла и punctio – убождам. Акупунктурата въздейства върху определени биологично активни точки. Това е безболезнен метод, при който се поставят игли на различни точки, отговарящи за определени органи. При лечение на конкретно заболяване по метода на акупунктурата, въздействието е насочено и към всички останали органи и системи в човешкото тяло. Aкупунктурата се прилага при наднормено тегло, безсъние, стрес, преумора, синдром на хронична умора, за повишаване на умствената и физическата работоспособност, стимулиране на защитните сили, профилактика на простудни и алергични заболявания, за отпускане на мускулите и при неврологични и артритни проблеми.
 
Алготерапия Алготерапията е един от видовете таласотерапии, в чиито процедури се използват морски водорасли. Водораслите съдържат 18 от 22 известни аминокиселини, витамини от групите В и А, повече от 60 минерали, фолиева киселина, йод. Основно се използват ламинария (Laminaria) – съдържа високомолекулярни полизахариди, минерални соли, витамини, фукус (Fucus) – отделя излишните течности от организма, спомага за детоксикацията, спирулина (Spirulina) – допринася за регенерацията на тъканта, забавя процесите на стареене на организма.
 
Арома сауна В основата е използването на натурални ароматни масла и билки, които оказват благотворно влияние върху организма, а при съчетаване със затопляне на тялото този ефект се засилва. В центъра на сауната е поставена подгрявана чаша (поднос) с билки и ароматни масла, върху които през определен промеждутък от време се излива вода и помещението се изпълва с ароматна пара. Ароматните сауни помагат при хронична умора, стрес, психически разстройства и някои кожни заболявания.
 
Арома масаж Арома масажът е съвместно съчетание и въздействие на етеричните масла с методите на лечебния масаж. Това е лека и деликатна процедура, в основата на която са поглаждания, масажиране с лек натиск и кръгови движения. Арома масажът оказва общоукрепващо и релаксиращо въздействие, стимулира лимфообращението и циркулацията на кръвта в мускулите, сваля напрежението в тях и облекчава болката.
 
Ароматерапия Ароматерапията е древно лечебно изкуство, основано на прилагането на натурални етерични масла, проникващи в организма чрез кожата, дихателните пътища, лигавицата (вани, масаж, инхалации, плакнения, компреси). Приятните аромати намаляват умората, укрепват и възстановяват нервната система, оказват мощно психо-емоционално въздействие, премахват главоболието, подобряват общото състояние. Етеричните масла оказват въздействие върху организма и чрез обикновено вдишване.
 
Ароматна вана Ароматните вани са едни от най-изисканите и чувствени развлечения. Те обединяват температурни, химически и механически фактори. В съчетание с действието на подводния масаж маслата интензивно проникват в подкожно-мастната тъкан, възстановяват процесите на обмяна, нормализират кръвообращението и лимфния поток.
 
Аюрведа Думата “аюрведа” произлиза от санкритски. Означава “живот” и “наука – мъдрост”, което дословно се превежда “наука за живота”. Аюрведа е древно индийско изкуство и наука за лечение с помощта на билки и натурални естествени средства: масла, растения, минерали, метали, подправки. Аюрведа разглежда човека като единство на тяло, дух и разум. В основата на аюрведа са трите доши – Вата, Пита и Кафа. Тези три доши, по законите на аюрведа, намирайки се в равновесие, служат като източник за здраве и красота.
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 Следваща > Край >>


Условия за ползване

Всички права запазени, регистрирана марка Spa-life.bg

Enira Media LTD

Сайтът е създаден от 2p web design studio