СТАТИИ5 храни, които всяка жена трябва да похапва за здраво сърце
ДоматБогат на мощни антиоксиданти, доматът е свързан с понижаване на „лошия“ холестерол и триглицеридите. Освен това той предотвратява образуването на съсиреци, което от своя страна намалява риска от сърдечни проблеми.
Кисело млякоСкорошно изследване установи, че при жените, които ядат около половин чаша кисело мляко всеки ден, се наблюдава драстично по-малко натрупване на плаки по стените на кръвоносните съдове, което намалява риска от инсулт и инфаркт.
ПатладжанТой е с високо съдържание на калий, витамин С, фибри, витаминн В-6 и други фитонутриенти, които подпомагат здравето на сърцето. Флавоноидите в патладжана намаляват риска от редица сърдечно-съдови заболявания.
СьомгаТя, както и херингата, скумрията и риба тон, са богати на ненаситени мазнини, омега-3 мастни киселини, които доказано намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Препоръчително е да консумирате риба поне два пъти в седмицата.
ЯбълкаНаучните изследвания установяват пряка връзка между всекидневната консумация на ябълки и намаленото ниво на „лошия“ холестерол. Плодът също така намалява възпалителните процеси в артериите и ги почиства от натрупаната плака.
|