BG
EN
Romania Objects
Greece Objects
Romania Objects
Greece Objects

Японската баня О`фуро

дата : 12.02.2011

ofuro

За разлика от съвременния европейски свят и възприятията ни, че банята е мокро помещение, чието единствено предназначение е за хигиенизиране на човешкото тяло, традиционната японска баня О’фуро е своеобразен ритуал, пропит с дълбок религиозен смисъл, наблягащ на разпускането на сетивата и насладата от топлината и добрата компания.

Японците пречистват не само телата, но и душите си. Ритуалът на японската баня започва с Фуро - дълбока и широка вана, обикновено изработена от кипарис. Пълна е с гореща вода – 40°С - 60°С. Топлата вода стимулира кръвообръщението и въздейства благоприятно върху лимфната и нервната система. В миналото японците не използвали сапуна като средство за хигиена. Това противоречало на тяхната будистка религия, тъй като той се приготвя от мазнините на убити животни. Измиването с горещата вода напълно замествало сапуна.

Престоят в горещата вана не е строго фиксиран, средно 15 минути, но това е индивидуално за всеки. В повечето вани има пригодени пейки за сядане, добавят се океански соли, а нивото на водата достига до гърдите, така сърцето не се натоварва излишно от високата температура. За японците банята е средство за пълен релакс от напрегнатото и стресиращо ежедневие и място, където се събира цялото семейство и се водят дълги беседи и разговори по различни въпроси.

След като тялото се е затоплило и всички мускули са максимално отпуснати и в пълен покой, следва Фураго - дълбоко дървено легло, пълно с нагорещени до 50°С -70°С кедрови стърготини, към които са добавени над 30 вида ароматни билки. Комбинацията от аромата и топлината стимулира потенето и отпушва порите на кожата, при което ароматните масла се усвояват по бързо. Ефектът от „сухата баня“ е, че напрежението постепенно изчезва, тялото и душата намират пълен покой и синхрон.

След леглото от стърготини, къпещият се ляга в легло пълно с топли обли камъни. Камъкът предава своята енергия и топлина на човешкото тяло, а то пък предава своята на камъка. Получава се приятна хотстоун терапия, а ефектът е пълен релакс.

Ритуалът завършва с чаена церемония – горещ и силен зелен или жасминов чай. 

Условия за ползване

Всички права запазени, регистрирана марка Spa-life.bg

Enira Media LTD

Сайтът е създаден от 2p web design studio