СТАТИИ


Пет храни за силен имунитет

дата : 16.12.2011


Зимата е тук, затова е време да подсилим имунната система. Червено месо, картофи, гъби, чай и кисело мляко са 5-те топ храни за силен имунитет.

Лошото функциониране на имунната система води до простуди, алергии, болки в различни части на тялото. Организмът е сложна система от взаимосвързани елементи, затова има много фактори, които въздействат на имунитета – душевната ни нагласа, начинът на живот, сънят и разбира се, храната. Специалистите диетолози определят 5 топ храни, които засилват имунитета – червено месо, картофи, гъби, чай и кисело мляко.

Red_Meat

Червеното месо едно от най-ефективните средства за укрепване на имунитета, но е необходимо да се знае мярката. На ден са достатъчни 100 гр червено месо, което трябва да бъде с минимално съдържание на мазнини. Червеното месо е основен източник на цинк в организма. Дефицитът на цинк увеличава риска от различни инфекции. Цинкът също отговаря за изработването на червените кръвни клетки в организма, необходими за борбата с бактериите и вирусите.


Картофите съдържат много витамин А, който е необходим за здравината на кожата. Тя е първата защита на организма. Много вредни бактерии и вируси попадат в организма точно чрез кожата. Затова здравата кожа ефективно пречи на проникването им. Редовната употреба на картофи, моркови и други зеленчуци подобряват защитната функция на организма.

Potatoes

Mushrooms

Гъбите, подобно на месото, подпомагат изработването на бели кръвни телца в организма. Последните изследвания доказват, че гъбите не само увеличават количеството бели кръвни телца, но и активизират борбата им с бактериите и вирусите.


Чаят е едно от най-добрите средства за профилактика на простудни заболявания. Изследванията показват, че една чаша зелен или черен чай на ден засилва способността на организма да се противопоставя на простудата. Чаят съдържа полифеноли, които очистват свободните радикали, които увреждат ДНК и ускоряват стареенето. Антиоксидантите в чая са повече отколкото в плодовете и зеленчуците.

Green_Tea

Yogurt

Редовната консумация на кисело мляко също засилва защитната функция на организма. Киселото мляко е особено полезно след прием на антибиотици, които унищожават повечето бактерии в организма, включително и полезни. Киселото мляко компенсира тези загуби.

 

Условия за ползване

Всички права запазени, регистрирана марка Spa-life.bg

Enira Media LTD

Сайтът е създаден от 2p web design studio