СТАТИИ

kak_da_se_predpazim_thumbjizneni_tochki

Жизнени точки в традиционната китайска медицина

дата : 24.10.2011


Жизнените точки по тялото на човека са ретланслатори на иформационната енергия. Те представляват невероятно фини мембрани, миниатюрни центрове, свързващи външната природа с вътрешната. Акупунктурните точки са много чувствителни, по-чувствителни са дори и от мембраните на клетките. Хващатат и най-малките промени в природата, отчитат промяна на температурата, както в човека така и в околната среда. Отчитат още скоростта на теченията във въздуха, влажността и т.н. В последствие те предават тази информация към другите съответни точки. Това са много фини структури, имащи времево - пространствени изменения.

Точките улавят информацията с горната си част, намираща се на повърхността на тялото върху кожата. След това тази информация се пренася към по-вътрешната й част - към мускули, кости и т.н. Вътрешната част на точките обслужва организма.Точките са биологични компютри. Превеждат информацията на биологичен компютърен език, за да може да бъде реазбрана от органите на тялото. Това е принцип на действие на всички акупунктурни точки. Благодарение на бързия превод на информацията, организмът реагира бързо.


1-ва точка - Жън Джун


Тази точка се намира на лицето, меду устана и носа. В превод Жън означава “човек”, а Джун “среда”.

Тази точка се стимулира при загуба на съзнание, при кома, при умствена и психическа преумора, силен емоционален стрес.

Болестотворните патогени най-лесно нахлуват в меридианите на пикочния мехур и стомаха. Ако не се вземат мерки, те повлияват на органите, свързани с тези меридиани, и в последствие се преместват към меридианите на жлъчката, далака, бъбреците и др. органи. Накрая достигат до меридиана на чения дроб. Затова в традиционната китайска медицина се смята, че черният дроб се лекува най-трудно, защото той е последната брънка във веригата на много засегнати органи. При такава дисхармония връзката между Ин и Ян започва да се разрушава (връзката между телесните течности и активната енергия) и ако разделянето не се прекрати, човек може да умре. Смъртта при човека е окончателното разделяне на Ин и Ян. Точката Жън Джун възстановява връзката между тях. Тя още е наричана Глава на Дракона. Тя е основна точка при лечение на епилепсия, детски конвулсии, истерични състояния, както и изкривяване на устните и очите. Масажира се с натиск около 2 минути - може и с почивка


2-ра точка - Шао Шан


Шао Шан се намира на върха на палеца от външната страна. Всички точки, които не са по основната ос, са симетрични, отляво и дясно, т.е двустранни.

Шао Шан в превод от китайски означава “малък търговец”.

Тя е последната точка от меридиана на белите дробове. Масажира се нагоре-надолу с възглавничката на палеца на другата ръка. Натискът е лек до среден. Тази точка основно лекува белодробни болести. Помага за сваляне на висока тенпература, особено при децата. Регулира изпотяването. Помага при схващане, парализа или полупарализа на горните крайници.


3-та точка - Ин Бай


Ин Бай означава “скрита белота”. Намира се на големия пръст на крака.

Стимулирането на точката и цялата зона около нея помага при затлъстяване, изгаря телесните мазнини и холестерола, и за това е основна точка при отслабване. Лекува болести на стомашно-чревния тракт.

Третата жизнена точка регулира кръвта и помага да се изведат извън тялото застояли патогенни енергии.

Тази точка се счита за по-труднодостъпна и иска по-силен натиск.


4-та точка - Да Лин


Жизнената точка Да Лин се намира на ръката - там са всички точки от меридиана на перикарда. Открива се при прегъване на китката, по средата на вътрешната й страна. Тя се натиска много нежно.

Вечер, за приспиване, след 1-2 минути масаж, тя се погалва и се потупва с вибриращи пръсти около 10 пъти. Да Лин помага при психични проблеми и заболявания на сърцето. Успокоява задух, чувство за тежест или раздразнение.

Да Лин е точката на душата, ето защо масажирането й помага при депресия. Тя е свързана и с метаболизма.


5-та точка - Шун Май


Точката Шун Май се намира на вътрешната страна на глезена, под долния край на кокалчето, откъм сухожилието. Това е точка от меридиана на пикочния мехур.

Тя се комбинира с Джау Хай - намираща се аналогично от външната страна на глезена. Добре е да се стимулират едновременно, като се обхване с длан задната част на петата и се масажира с пръсти със средна степен на натиск.

И двете точки работят добре за обмяната на веществата, при отоци, подуване, задържане на вода в краката и стъпалата.

Шун Май е енергиен мост на енергията Ян в краката. Джау Хай е енергиен мост на енергията Ин. Ето защо те взаимно се стимулират и допълват.

Шун Май е най-важната точка за стимулиране на духовната енергия. Петата точка регулира Ин и Ян в тялото и възстановява баланса им на повърхността и във вътрешността му.


6-та точка – Кун Лун


Това е и името на голяма планинска верига между Тибет и Китай.

Тази точка е като скрита планина в тялото и който я натиска се свързва с истинската планина Кун Лун и силни енергийни полета в природата.

Масажът на Кун Лун регулира телесната температура, успокоява гнева, отпуска мускулите и сухожилията. След масажирането й се стъпва с лекота.


7-ма точка - Дзя Чъ


Жизнената точка Дзя Чъ се намира в ямката, където се разделят челюстите. Може да се открие и като се тръгне от слепоочието надолу по права линия. Дзя Чъ означава “поддържане на челюстите”.

При масаж на тази точка се образува слюнкоподобна течност, наречена нефритен елексир. Тя се образува и след медитация. Тя представлява чиста енергия. Точките Тай Ян, Дзя Чъ и Фън Чъ прочистват главата и тялото.


8-ма точка - ЧънДзян


Първо се стимулира точката Дзя Чъ, след което и жизнената точка ЧънДзян. В такава последователност се премахва стреса. Осмата точка е важна за сърцето.

Действа на глава, шия, горни дихателни пътища. Прочиства патогените на лицето, включително вируси, влага, отпушва меридианите и увеличава пътищата на чиста енергия.

 

Условия за ползване

Всички права запазени, регистрирана марка Spa-life.bg

Enira Media LTD

Сайтът е създаден от 2p web design studio