25 мита за косата. Кои от тях са верни и кои не?

дата : 03.10.2011

25_mita_za_kosata

За косата съществуват много митове, които се разказват като градски легенди. Подобно на нов грипен вирус, плъзне ли мълвата веднъж, тя придобива собствен живот и се разпространява като горски пожар. Някои от тези истории се разнасят с години. Сега ще изредим някои от най-старите и най-разпространени митове, съпоставени към действителните факти.


Мит 1: Подстригването на косата провокиро нейния растеж и гъстота.

Невярно. По-късата коса често изглежда, а и на пипане е по-гъста, но подрязването й няма да промени нейната нормална биологично определена скорост на растеж или обща структура. Тънката, изтощена и слаба коса няма да започне да расте по-бързо като резултат от подстригване. Можете да увеличите обема й като използвате подходящите козметични продукти, експериментирате с прически придаващи обем, боядисате или накъдрите косата си.


Мит 2: Цъфтящите краища могат да се оправят и без подрязване.

Невярно. Единствения успешен начин да се справите с цъфтящата коса е с ножица. Някои козметични продукти могат временно да коригират цъфтящия косъм, но това трае само до следващото измиване. Помнете, че цъфтящите краища обикновено растат по-бавно от здравата, добре поддържана, подрязана коса.


Мит 3: Може да подрязвате цъфтящите краища и у дома.

Вярно. Макар редовните посещения при вашия фризьор да са препоръчителни, ако желаете да подстрижете цъфтящите краища у дома, спокойно можете да го направите. Винаги използвайте професионален комплект ножици и избягвайте захабените инструменти, които само ще влошат цъфтежа.


Мит 4: Цъфтящите краища могат се разпрострат навсякъде.

Вярно. Неподстриганите цъфтящи краища могат да се разпрострат по цялата дължина на косъма до корените. Дори незасегнати кичури с течение на времето е възможно да пострадат и цъфтежът да се разпростре частично или по цялата коса. Някои краища дори се разделят нееднократно, така че накрая дори цъфналите косъмчета допълнително се сцепват.


Мит 5: Косата расте с различна бързина на различните места

Вярно. Има научни доказателства, вследствие направен експеримент сред избрана група хора, че скоростта на растеж на косата варира в зависимост от мястото на главата, където се намира. Предполага се, че скоростта на растеж на косата при бебетата е по-висока на темето, отколкото на която и да е друга част от главата. Обикновено разликите в скоростта на растежа са минимални и по никакъв начин не влияят на цялостния вид на косата.


Мит 6: Косата не се променя

Невярно. Дори ако сте родени с права, къдрава или вълнообразна коса, има много фактори, вследствие на които крайната структура на косата ви би се променила изцяло. Бременност, медикаменти, химиотерапия, възраст и други причини могат да я променят временно или за постоянно.


Мит 7: Бръсненето на бебешката коса ще промени естествената структура на косъма

Невярно. Косата, с която бебето се ражда, може да е или да не е косата, с която то ще израстне. Бръсненето на бебешката коса няма да промени структурата на крайната коса. Няма да я накара да расте по-бързо или да се сгъсти.


Мит 8: Боядисването на косата по време на бременност е вредно

Невярно. Въпреки, че някои лекари не са на това мнение, повечето смятат, че боядисването на косата по време на бременност не представлява заплаха за детето. Ако се притеснявате в периода на бременността, консултирайте се с личния си лекар преди да боядисате косата си. Повечето експерти вярват, че основната опасност при боядисването е не толкова нанасянето на боята върху главата, колкото вдишването на силния химически аромат.


Мит 9: Сушенето на косата със сешоар може да я накара да дими

Невярно. Този странен мит циркулира от години и има множество версии. В редките случаи, когато от косата действително се издига дим, това е резултат от изпарението на кондензиралия се по косъма стилизиращ гел или подобни козметични продукти.


Мит 11: Пушенето води до посивяване на косата

Вярно. Вероятността при пушачите ненавреме да се сдобият със сива коса е четири пъти по-голяма, отколкото при непушачите. Нещо повече, пушенето убедително се свързва с ускорения косопад.


Мит 12: Сивата коса се боядисва само с дълготрайни бои

Невярно. Взависимост от процента посивели коси, които имате, можете да си направите кичури или да покриете изцяло започващата да посивява коса с полу-трайни оцветители, които не съдържат агресивни химикали.


Мит 13: Ежедневното миене на косата я изсушава

Невярно. Подходящият шампоан за вашия тип коса всъщност ще овлажни косъма и ще придаде обем и красота. Ключов фактор е да откриете подходящия шампоа.


Мит 14: Балсамите с изплакване са безполезни, защото се отмиват

Невярно. Те се нанасят върху косата веднага след измиване, изграждат след себе си депа от овлажняващи протеини и други съставки и оставят косата по-мека, блестяща и лесна за разресване.


Мит 15: Носенето на стегнати плитки, опашки или кокове причинява косопад.

Вярно. С времето изтощаването на косата и косопадът в резултат от стегнатите, причиняващи стрес за косата прически, могат да станат необратими. Можете да избегнете този проблем като заложите на по-свободни прически, които минимално напрягат скалпа.


Мит 16: Спането с мокра коса води до появата на гъбички по главата

Невярно. Гъбичните инфекции по скалпа не могат да бъдат прихванати при спане с влажна коса. За този вид гъбички или инфекции трябва да сте били в директен контакт с инфектирани източници - хора, замърсени инструменти за подстригване или животни.


Мит 17: Ползването на общи гребени и четки може да доведе до заболявания на кожата на главата.

Вярно. Факт е, че въшките и други паразити се пренасят от глава на глава с използването на общи гребени, четки и други пособия за коса.


Мит 18: Косата развива резистентност към използването на един и същ шампоан.

Невярно. Много хора се кълнат, че косата им вече не изглежда така добре, след като са използвали даден шампоан дълго време. Няма научно доказателство, което да потвърди този мит.


Мит 19: Косата трябва да се мие всеки ден.

Невярно. Няма определен график, съобразно който да миете косата си. Всеки го прави според специфичните нужди на собствената си коса. Докато за някои това е всеки ден, други си измислят най-разнообразни режими на миене.


Мит 20: Лимоновия сок ще обезцвети косата ви до руса.

Невярно. Някои естествени блондини може и да забележат леко изсветляване след като изложат обработената с лимонов сок коса на слънчева светлина за по-дълго, но в по-голямата си част хората едва ли ще видят съществена промяна в цвета на косъма.


Мит 21: Продуктите, използвани във фризьорския салон са идентични на тези в магазина.

Невярно. Въпреки, че има изключение от всяко правило, продуктите в козметичните салони като цяло се произвеждат в по-големи количества, с по-скъпи съставки, създадени за да почистват, овлажняват и улесняват разресването. Качествените съставки, които се използват в тези продукти обикновено не се срещат в марките за масова употреба.


Мит 22: Химикалите, използвани в басейните, могат да боядисат косата в зелено

Вярно. При редовните плувци с естествено руса или химически изрусена коса, която е с изключително пореста структура, може да придобие зеленикав оттенък. Този проблем се избягва с редовно миене с овлажняващ шампоан и прилагането на балсами, които са естествена бариера за хлора и подобни на него химикали.


Мит 23: Изгорелият от слънцето скалп може да доведе до косопад.

Вярно. Агресивното слънчево изгаряне или поредица от изгаряния могат да повредят нежните фоликули на косъма при корена. При хора с генетично предразположение към косопад този процес се ускорява след слънчево изгаряне. Използвайте слънцезащитни продукти за глава и коса!


Мит 24: Разресването на изтъняла коса с четка ускорява нейното падане.

Невярно. Ако използвате хубава четка за коса, обикновеното дневно разресване няма да увеличи нормалната загуба на коса. Ако косата ви страда от заболяване като алопеция (оплешивяване), разресването само ще премахне косата, която и без това е готова да падне. Така или иначе, прекаляването не е препоръчително при никакви обстоятелства.


Мит 25: Козметичните продукти за коса, рекламирани като натурални, не съдържат химикали.

Невярно. Не всички козметични продукти за коса, които се продават като натурални са наистина такива. Те може да съдържат химикали като SLS (Sodium Lauryl Sulfate). Ако имате съмнения, прочетете етикета. 

Условия за ползване

Всички права запазени, регистрирана марка Spa-life.bg

Enira Media LTD

Сайтът е създаден от 2p web design studio